Лекарство срещу Алхаймер оставя пломбите в миналото

Зъболекари

С храните, които ежедневно ядем от най-ранна детска възраст, като че ли почти всеки има поне по две пломби в устата си. Учени сега обаче успокояват, че в скоро време този метод за закърпване на зъбите може да остане в миналото.

Според изследователи от Кралския колеж в Лондон лекарство предназначено за лечение на болестта на Алцхаймер е в състояние да стимулира зъба да започне да произвежда нов дентин, като по този начин разрушените зъби да се възстановят от само себе си, кухините да се запълнят, а пломбите, които служат за тази цел, да останат в миналото.

Създаването на нов дентин, с който да се запълват малките кухини в зъба, е естествен, но много бавен процес. Обикновено, когато дупките в зъба станат прекалено големи, зъболекарите правят пломби на своите пациенти, в опит да спаси усмивката им.

Простотата на нашия подход прави лекарството идеален клиничен продукт за дентална медицина. С него ние можем да приложим естествено лечение на големи кухини в зъбите, като предоставим същевременно средство за тяхната защита. Медикаментът предизвиква засилено производство на нов дентин и защита на стария, казва професор Пол Шарп, водещ автор на изследването.

Най-хубавото е, че това лекарство вече е тествано в редица клинични проучвания за лечение на болестта Алцхаймер. Ние не трябва да чакаме дълги години, преди да получим разрешение за пускането му на пазара. Точно напротив, въпрос на месеци е всички клиники по дентална медицина да започнат масово да го прилагат, казва още учения.

Самото лекарство се казва Tideglusib. Въздействието му върху зъбите е открито съвсем случайно. Учени, които правили анализ на действието му върху пациенти болни от Алхаймер, открили, че хората макар и с влошен зъбен статус в началото на лечението, в неговия край те имали значително по-здрави зъби. Точно от тези данни започнало и изследването на експертите от Кралския колеж в Лондон.

След близо две годишно проучване те най-накрая доказали, че именно медикаментът подсилва образуването на дентин – механизъм за природен ремонт на зъбите. В оригиналния си вариант Tideglusib работи като стимулира стволови клетки, които могат да се превърнат във всякакъв вид тъкан, необходима за организма.

Здрави зъби

Британските учени са убедени, че с масовото навлизане на лекарството пломбите ще станат отживелица. Очаква се той да започне да се разпространява във Великобритания с цел дентално здраве до края на годината.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати