Забравете за клечките за уши! Вижте причините

клечки за уши

Един от основните хигиенни навици, на които учим нашите деца наред с къпането и миенето на зъбите, е да чистят ушите си. В случая обаче се оказва, че допускаме голяма грешка. Поне така твърди д-р Сет Шварц от Американската академия по оториноларингология, който заедно с екипи от учени проведе задълбочено проучване относно защитната функция на ушната кал за здравето на ушите и последиците от нейното често отстраняване.

Според негово проучване почистването на ушната кал може сериозно да навреди на слуха. Изследвания показват, че козметичните клечки за чистене на ушите, както и повечето пособия за хигиена на ушите, причиняват скъсяване на ушните канали и могат да перфорират тъпанчетата и да увредят костиците на слуховия апарат.

Тези травми от своя страна могат да доведат до оглушаване, виене на свят, гадене и редица други неприятни симптоми. Също голяма опасност от използването на клечки за уши е възможността ушната кал да навлезе навътре в ушния канал към по-уязвимите части на органа и да предизвикат възпаление.

Учените препоръчват да чистим ушите си възможно по-рядко и да изчакаме природата сама да свърши работата с ушната ни хигиена. Те припомнят, че ушната кал има и важна почистваща и защитна функция. Обикновено тя сама изтича от ушите под формата на безцветен секрет. Най-често това става, докато сме в банята и взимаме горещ душ.

нараняване на ушите

Все пак специалистите препоръчват да чистим ушната кал, но не повече от веднъж месечно. Това трябва да става под душа с минимално проникване или с кърпичка, както и да не ползваме свещите за уши, добили популярност в последно време. Според учените няма доказателства, че това средство ефективно почиства отделения в ушния канал секрет.

Изследванията показват, че не е проблем да се ползват също така добилите популярност капки за уши, но според тях почти същия ефект могат да имат няколко капки вода, които да отмият восъчното вещество.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#204936
ако ти е писнало да те наричат „дебелата", „цоцоланата", „свинята", „тлъстата", „ходещото кюфте" вземи си това,гарантирам ще спреш да плюскаш като луда ,ще отслабнеш без диети и упражнения
0
0