Ще ви се догади, като разберете с какво е покрита четката ви за зъби

Четка за зъби

Купете си нова четка за зъби. Веднага! Настоящата ви вероятно съдържа фекалии, херпес и дори вируса, отговорен за развитието на хепатит. Не се опитваме да ви стреснем, нито да стимулираме индустрията за производство на четки за зъби. Просто ново проучване показва, че само в рамките на два дни нашите четки могат да станат силно заразени с голям диапазон от болестотворни бактерии, вируси и гъбички.

Водещи зъболекари алармират, че има многобройни опасности за здравето, ако не ползваме чисти четки за зъби. Замърсяването може да стане по различни начини. Често това става при докосването на една четка с друга. Така те обменят различни бактерии. Позволявайки четките да се докосват, е все едно да си мием зъбите с тази на другите членове на домакинството.

Микроорганизмите, населяващи нашата банята, също могат да се налепят по четката за зъби, когато пуснем водата от тоалетната. Тогава опасните бактерии са разпръскват във въздуха и полепват по различни повърхности в банята, включително и върху средствата за нашата устна хигиена. Измиването под течаща вода не ги отстранява.

Четките за зъби са известен на експертите източник за замърсяване. Чрез тях можем да заболеем от болести като херпес, хепатит А, В и С. Проучвания показват, че тези бактерии могат да оцелеят в продължение на месеци.

Учените от 1920 година са заподозрели, че честата употреба на една и съща четка е възможна причина за развитието на инфекция на устната кухина. Още преди 40 години пък шведски учени са открили, че уредът за устна хигиена често съдържа и бактерията стрептококус мутанс. Тя е една от основните причини за появата на кариеси и разграждането на емайла.

Същите учени твърдели, че честата употреба на една и съща четка убива полезните бактерии в организма, заменяйки ги с болестотворни като чревните бактерии и псевдомонади. Това може да доведе до диария, кожни обриви и инфекции на ушите.

Тоалетна

И накрая през 2015 година изследователи от Държавния университет в Кънектикът са установили, че 60 на сто от четките за зъби са покрити с фекалии – по-точно с миниатюрни частици от тях, разпръснали се при пускането на водата.

Експертите съветват да сменяме четката си веднъж седмично, като след миенето на зъбите си я съхраняваме в чисто найлонов пликче или кутийка, в която не влиза въздух.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати