ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Честото къпане е опасно за здравето?

Честото къпане е опасно за здравето?

Душ

Голяма част от нас започват деня си със сутрешен душ. Някои го използват, за да се разсънят, други го правят, за да се чувстват свежи и чисти. Според ново проучване обаче няма абсолютно никаква нужда да се чувствате зле, ако пропуснете да се изкъпете.

Всички сме наясно, че ако не се къпем няколко дни, ще се усещаме мръсни и, нека си признаем, може дори и малко миризливи, но се оказва, че честото къпане всъщност може да донесе повече вреда, отколкото ползи.

Според експертите от Центъра по наука и генетика към университета на щата Юта честите душове могат значително да нарушат човешката микробиология или колекцията от бактерии, вируси и други микроорганизми, които живеят върху тялото ни. Те са от съществено значение за нашето здраве. Изследванията показват, че нарушението на микробните екосистеми по повърхността на нашите тела може да причини редица заболявания.

В резултат на това имунната ни система може да спре да работи и дори да се стигне до увреждане на някои важни вътрешни органи като сърцето и бъбреците.

Част от проучването е проведено в селото Яномами в Амазония. Там американските учени изследвали местното население, което има изключително богати микробни екосистеми по кожата си (с точност е установено, че там е установено най-богатото разнообразие от кожни бактерии, намирани някога при хора).

Вземане на душ

Микробиологията при туземците била толкова богата, че взаимодействието при бактериите водело до неподозирани функции. Те били дори резистентни към антибиотици, при условие че хората в селото нямали никога през живота си контакт с антибиотици.

Втората част от изследването била проведена сред студентите на няколко западноевропейски университета. Установено било, че младежите, участвали в изследването, се къпели средно по 9.5 пъти седмично. За разлика от тях туземците от Амазония се къпели средно около 0.5 месечно.

При европейците микробните екосистеми били изключително бедни, което ги излага в много по-голяма степен на опасност от инфекции, възпаления, алергии и различни заболявания, сочат данните.

Разбира се, това не означава, че трябва напълно да забравим да се къпем, казват в своето заключение учените. Според тях човек трябва да се къпе не повече от 4 пъти седмично, за да запази сравнително богата микробна екосистема върху кожата си и да предпази имунната си система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати