Будите се през нощта? Не правете тези неща, ако искате пак да заспите

събуждане
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Събуждането по средата на нощта може да бъде едно изключително неприятно преживяване. Отчаяни отново да заспим, мнозина от нас прекарват часове наред в мятане и въртене в леглото. Това обикновено води до преумора, раздразнителност и дори до здравословни проблеми на следващия ден.

По време на непредвиденото ставане някои прибягват до използването на мобилни телефони, за да проверят колко е часът, други стават от леглото, за да донесат чаша вода или да успокоят нервите си с цигара.

Психолозите, занимаващи се основно със смущенията в съня, обясняват обаче, че гореизброените дейности са част от основните грешки, които ни пречат да заспим отново.

Така например ако следим времето, заспиването ще бъде все по-трудно с всяко следващо поглеждане към часовника. Психолозите обясняват това със страха сред много възрастни, че няма да вземат необходимото количество сън, за да са отпочинали и работоспособни на следващия ден, когато отидат на работа.

Виждането колко е часът събужда тревожност в тялото и му пречи отново да потъне в спокойствието на съня. Това води до лавинообразен ефект – колкото повече мислим, че времето напредва без да сме заспали, толкова повече се увеличава тази тревожност и сънят оставя мираж.

Експертите препоръчват да се опитаме да игнорираме часовника, като въобще не поглеждаме към него. Така тази тревожност няма да бъде възбудена и ние бързо ще потънем отново в сън.

сън

Друга честа грешка, която ни пречи да заспим, е ставането от леглото. Експертите препоръчват въобще да не се надигаме от него, а просто да се обърнем на другата страна и сънят отново ще дойде.

Може би си мислите, че това е невъзможно, особено ако отчаяно имате нужда от облекчаване на пикочния мехур или защо не от чаша вода за пресъхналото си гърло. В много от ситуациите това просто е плод на въображението ви, който бързо се разсейва, затворите ли отново очи.

Ако все пак станете, вие напускате комфорта на леглото, а сърцето, чийто ритъм е забавен по времето на съня, трябва отново да започне да работи на пълни обороти, за да изпомпа достатъчно кръв. Това окончателно ще събуди тялото ви и сънят ще стане много по-трудно достижим.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати