Будите се през нощта? Не правете тези неща, ако искате пак да заспите

събуждане
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
51.00 лв.
Виж ››

Събуждането по средата на нощта може да бъде едно изключително неприятно преживяване. Отчаяни отново да заспим, мнозина от нас прекарват часове наред в мятане и въртене в леглото. Това обикновено води до преумора, раздразнителност и дори до здравословни проблеми на следващия ден.

По време на непредвиденото ставане някои прибягват до използването на мобилни телефони, за да проверят колко е часът, други стават от леглото, за да донесат чаша вода или да успокоят нервите си с цигара.

Психолозите, занимаващи се основно със смущенията в съня, обясняват обаче, че гореизброените дейности са част от основните грешки, които ни пречат да заспим отново.

Така например ако следим времето, заспиването ще бъде все по-трудно с всяко следващо поглеждане към часовника. Психолозите обясняват това със страха сред много възрастни, че няма да вземат необходимото количество сън, за да са отпочинали и работоспособни на следващия ден, когато отидат на работа.

Виждането колко е часът събужда тревожност в тялото и му пречи отново да потъне в спокойствието на съня. Това води до лавинообразен ефект – колкото повече мислим, че времето напредва без да сме заспали, толкова повече се увеличава тази тревожност и сънят оставя мираж.

Експертите препоръчват да се опитаме да игнорираме часовника, като въобще не поглеждаме към него. Така тази тревожност няма да бъде възбудена и ние бързо ще потънем отново в сън.

сън

Друга честа грешка, която ни пречи да заспим, е ставането от леглото. Експертите препоръчват въобще да не се надигаме от него, а просто да се обърнем на другата страна и сънят отново ще дойде.

Може би си мислите, че това е невъзможно, особено ако отчаяно имате нужда от облекчаване на пикочния мехур или защо не от чаша вода за пресъхналото си гърло. В много от ситуациите това просто е плод на въображението ви, който бързо се разсейва, затворите ли отново очи.

Ако все пак станете, вие напускате комфорта на леглото, а сърцето, чийто ритъм е забавен по времето на съня, трябва отново да започне да работи на пълни обороти, за да изпомпа достатъчно кръв. Това окончателно ще събуди тялото ви и сънят ще стане много по-трудно достижим.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати