Промяна на позата ще облекчи симптомите на депресия

Промяна на позата ще облекчи симптомите на депресия

Страдащите от депресия трябва само да променят позата, в която седят, за да облекчат симптомите на състоянието си, показва ново проучване на екип от психолози и психиатри.

Установете е, че ако депресираните изправят стойката си, докато седят на стол, ще се чувствата по-добре, отколкото ако я изгърбят. Изправената стойка повишава ентусиазма и убива чувството на умора и апатия.

След края на експериментите се стигнало и до друг важен извод, който може да служи като индикатор за първите симптоми на депресия.

Психолозите са открили, че хората, които употребяват по-често местоимения от първо лице (аз, мен, ми) са по-застрашени от депресия, тъй като се фокусират само върху себе си. Като признак за намаляване на депресията се счита, когато се фокусирате и върху чувствата на другите.

Участниците в изследването е трябвало да говорят в продължение на 5 минути, докато седят. Част от тях са били предварително инструктирани да изправят гръб по време на разговора, а другите са можели да вземат свободна поза.

Промяна на позата ще облекчи симптомите на депресия

Изправената стойка оказва положителен ефект и при умора или недостиг на сън, докато ако сте прегърбени, ще се чувствате по-изтощени и с липса на енергия.

Проведеното изследване е част от мащабното проучване относно когницията на тялото, което твърде, че може да мислим не само с умовете, а и с телата си. Първото доказателство за това е, че изправената стойка подобрява настроението.

Според психолозите, ако сте изправени, ще повишите самочувствието си и ще се чувствате по-силни, а ако често се прегърбвате, във вас ще растат емоции като враждебност, пасивност и сънливост.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари