ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»С фолиева киселина срещу инсулта

С фолиева киселина срещу инсулта

Инсулт
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Рискът да ви покоси инсулт ще намалее с над 18 процента, ако редовно употребявате фолиева киселина.

Фолиевата киселина, която е наричана още витамин B9, е един от най-важните за здравето. Представлява жълтооранжев кристален прах.

Учени от САЩ установиха, че приемането на витамина в продължение на година намалява риска от инсулт с над 18%. Ако приемането на фолиева киселина обаче продължава без прекъсване 3 години, този риск намалява с 30%.

На базата на тези данни изследователите препоръчат добавянето на този витамин от групата В дори в състава на брашното и други хранителни продукти при тяхното производство.

В някои държави вече са приети нормативни документи, които препоръчват добавянето на фолиева киселина (фолацин) в брашно.

Бременност

Фолиевата киселина се съдържа в най-големи количества в зелените листа на зеленчуците. Учените съветват да се употребяват дневно не по-малко от 200 мкг (микрограма).

Приемът на фолиева киселина се увеличава двойно при бременните жени. Този витамин намалява вероятността от дефекти в плода по време на вътреутробното му развитие.

Така че ако планирате скоро малко бебче, непременно започнете прием на фолиева киселина, разбира се, след консултация с вашия лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати