Хъркате? Заплашва ви инсулт

Хъркане

Тези от вас, които обичат да си поспиват, а и хъркат, са в рисковата група за получаването на инсулт. Няма шега. Това е извод на американски изследователи, които твърдят, че повече от 8 часа спане на денонощие и следобедната дрямка, могат да ви докарат ядове със здравето.

Според янките хъркането увеличава два пъти риска от инсулт. Данните от новото изследване потвърждават връзката между хъркането и вероятността от инсулт.

"Хората, които спят повече от 8 часа, са с 9% по-висок риск от инсулт в сравнение с тези, които спят по-малко. Рискът се увеличава с 10% и при тези, които дремват през деня", казват специалистите отвъд Океана.

Какво представлява хъркането и на какво се дължи то?

Когато сме в будно състояние, мускулите в областта на гърлото поддържат дихателния път отворен. Когато обаче спим, тези мускули се отпускат. А меките тъкани могат да възпрепятстват проникването на въздуха от носа в белите дробове.

Хъркащ мъж

Устата автоматично се отваря, вдишването става по-дълбоко и по-енергично, което от своя страна предизвиква вибрирането на мекото небце и висулката на мекото небце.

Хъркането засяга по-често мъжете, отколкото жените. Като цяло хъркането засяга най-вече хората над средна възраст. Тези, които страдат от наднормено тегло, също често са хъркащи.

Пушачите и създава необходимост от дишане през устата също хъркат. Алкохолът отпуска мускулите на гърлото, лицето и челюстите и това води до дишане през устата.

Хъркането обаче не е нелечимо. В момента в света има патентовани над 300 средства за борба с хъркането. Методите за лечение на хъркането условно могат да се разделят на 2: консервативни и оперативни.

Към първите спадат: редукция на теглото, медикаментозна терапия, избягване на алкохол и цигари и др. Към вторите: увулопалатофарингопластика, радиочестотна термотерапия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати