Внимание! Симптомите на Лаймската болест, които може да пропускате

Лаймска болест

Според официалната статистика всяка година около 700 българи се разболяват от Лаймска болест. Заболяването е изключително опасно. Представлява инфекция, която се предава от кръвосмучещи насекоми. Може да доведе до сериозни увреждания на очите, сърцето, мускулатурата и дори до смърт. Лаймската болест има сезонен характер. Случаите зачестяват през лятото и есента, което съвпада с периода на активност на кърлежите.

Състоянието често обаче е много трудно за диагностициране. Ето защо хората, имащи нещастиято да се разболеят, много често са неправилно диагностицирани с различни състояния като умора, фибромиалгия, ревматоиден артрит и дори депресия. Ранните симптоми на Лаймската болест често се срещат като грипоподобно заболяване с характерните симптоми като треска и понижен мускулен тонус.

При възрастните най-често срещаните симптоми на болестта са главоболие, треска, умора, безпричинно изпотяване, болка в ставите. Характерна е появата на светлинна и звукова чувствителност, изтръпналост, скованост, сърбеж. Понякога може да се появи и схващане на врата, мигрена и обриви.

Всеки човек в ранен стадий на болестта развива отличителен кръгов обрив около мястото, където кърлежът го е ухапал. Появата е различна. Регистрирани са случаи, когато обривът се появява на третия ден, но понякога може да отнеме и тридесет дни.

Обикновено кожата на това място почервенява. Краищата на обрива се чувстват леко изтръпнали. Големината на обрива също варира. Може да е едва забележим, но може да обхване големи части от тялото.

Кърлежи

По-сериозните симптоми на Лаймската болест могат да се развият седмици, месеци или дори години по-късно, ако инфекцията се премахне на ранен етап от организма. Те включват болка и подуване на ставите – възпалителен артрит, проблеми, засягащи нервната система, като скованост и болка в крайниците, парализа на лицевите мускули, проблеми с паметта и затруднено концентриране. Болестта може да предизвика сърдечни проблеми, като възпаление на сърдечния мускул – миокардит, или сърдечна недостатъчност.

Лекарите съветват при най-малко съмнение, че имате Лаймска болест, веднага да посетите личния лекар, дори и само да успокоите себе си и близките си.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари