Откриха връзка между лошия холестерол и замърсения въздух

Мръсен Въздух

В последните няколко месеца темата за замърсяването на въздуха в България стана изкючително актуална, след като се разбра, че повечето българи дишат ежедневно фини прахови частици и редица други вредни съединения. Още повече статистиката показа, че ежегодно хиляди хора в страната умират от белодробни заболявания поради този проблем.

Сега ново проучване твърди, че замърсяването на въздуха може да увеличи и шанса от сърдечен удар чрез понижаване на нивото на добър холестерол в кръвта. Хипотезата се базира на изследване на повече от 6500 души в САЩ на възраст между 45 и 84 години.

Данните показват, че излагането на черен въглерод – маркер на свързаното с трафика замърсяване, е свързано с намалените количества на липопротеините с висока плътност в холестерола.

При вдишвания на големи количества фини прахови частици, които се произвеждат чрез изгаряне на изкопаеми горива, също се наблюдава подобно явление, твърдят учените.

Известно е, че липопротеините с висока плътност имат защитна функция. Те транспортират холестерола до черния дроб. Някои автори дори смятат, че тези липопротеини са способни да премахват холестерола, натрупан под формата на артериални плаки, което значително забавя тяхното развитие.

Учените от Нюйоркския университет, провели изследването, определят наситения с фини прахови частици въздух като мълчалив убиец, отговорен за безброй промени в тялото, които повишават кръвното налягане.

Лекар

Изследването установило, че високата концентрация на прахови частици в продължение на три месеца намалява драстично липопротеините и увеличават лошия холестерол. Учените открили също така, че лошият въздух влияе много повече на жените, отколкото на мъжете.

Експертите провели своето изследване в Лондон – един от европейските градове с най-мръсен въздух. Те установили, че през декември 2016-та година въздухът бил толкова наситен с фини прахови частици, че седенето на отрито за повече от 5 часа се равнявало на изпушването на една кутия цигари.

Също така по предварителни изчисления учените смятат, че един на всеки пет случая на сърдечни заболявания е причинен именно от мръсния въздух.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати