Няколко ягоди на ден могат да предотвратят рака на гърдата

Ягоди

Ново медицинско изследване твърди, че яденето на едва три ягоди на ден може да защити лабораторни мишки от агресивен рак на гърдата. Учени от Държавния медицински университет в Италия използвали ягодов екстракт, за да хранят женски мишки с тумори в гърдите. Вкусният плод съставлявал 15% от хранителния режим на гризачите.

След пет седмици на тази диета, подсилена с ягоди, прогресивното разпространение на рака при мишките спряло и при повечето туморите дори се свили. Учените са на мнение, че ако ягодите съставляват и 15% от дневната храна на хората, резултатите ще са същите и при тях.

При нашите изследвания забелязвахме значително намаляване на теглото и обема на туморите, споделя пред Дейли Мейл водещият на научния екип д-р Маурицио Батино.

Раковите клетки, използвани в експериментите, са от силно агресивен и инвазивен щам.

Ягоди

Изследователите обаче подчертават, че резултатите от тестове върху животни не означават непременно на 100%, че същите ефекти ще се наблюдават при хората.

Предишни проучвания вече показват, че яденето между 10 и 15 ягоди на ден може да направи артериите по-здрави, като намалява нивата на холестерола в кръвта. Фенолните растителни съединения в червените плодове се считат за отговорни за благоприятните ефекти.

Проучванията на клетъчната линия на рака на гърдата показват, че екстрактът от ягода блокира биологичните процеси, свързани с растежа и разпространението на тумора.

Активността на няколко гена, които играят роля в метастазите или разпространението на рака, е намалена при редовната им консумация. В същото време генът, за който се смята, че потиска разпространението на рака на гърдата, Htatip2, става по-активен.

Рак на гърдата

По-голямата част от болестите, включително рак, са сложни и включват сложни взаимодействия между клетъчните и молекулните системи, които определят развитието на болестта. Получените от нас резултати без съмнение са валидни за разбиране на потенциалните ефекти на ягодите върху рака на гърдата и свързаните с тях молекулни механизми. Но те трябва да бъдат допълнени с клинични и епидемиологични изследвания, за да се провери дали при хората има същите положителни ефекти, каквито сме наблюдавали при мишките, казва още д-р Батино.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати