Бъркането в носа – полезно за здравето!

Бъркане в носа

Бъркането в носа е ужасен навик, от който всеки родител се опитва да отучи детето си, ползвайки различни методи, вариращи от подкупи до наказания. Колкото и да е естествено за малките ни наследници да изследват с пръст съдържанието на носа си, гордо да го разгледат, а дори и да го изядат, толкова за нас е невъзпитано и неприемливо.

Повечето хора ще се съгласят, че този навик изглежда наистина лошо в очите на околните, а яденето на сополите е направо отвратително. Дори самата идея за това кара повечето от нас погнусено да сбърчат носове и неодобрително да свият устни.

Но бъркането в носа въобще не е рядкост - особено от страна на децата. За тях това поведение е напълно обичайно. Възрастните също сме го правили, когато сме били малки, а често продължаваме и като големи, само че насаме, поне в повечето случаи.

Колкото и социално отблъскващо да ни изглежда, има проучване, според което не само е приемливо да ровим в ноздрите си, но и трябва да ядем сополите си, защото е полезно за здравето ни. Според въпросното изследване не бива да отучваме децата си от този навик, а дори напротив – трябва да ги насърчаваме да изяждат находките, на които са попаднали в нослетата си. Причината да правим това е, че сополите всъщност имат редица ползи за здравето и биха могли да бъдат особено важни за отглеждането на децата.

Изследването е установило, че намиращата се в носа слуз съдържа вещества, които формират бариера срещу бактериите в носната кухина. Изследователите дори търсят начини за създаването на синтетична слуз, която би могла да се превърне в дъвка или паста за зъби, за да се осигурят същите предимства. Нещо повече – има доказателства, че тази слуз може да защитава от инфекция на дихателните пътища, стомашни язви и ХИВ.

Нос

Австрийският белодробен специалист професор Фридрих Бишингер вярва, че хората, които си бъркат в носа, са здрави, по-щастливи и вероятно повече в унисон с телата си, отколкото останалите. А изяждането на сухите остатъци от това, което изваждаме, е чудесен начин за укрепване на имунната система на организма. От медицинска гледна точка е съвсем смислено и напълно естествено да се направи.

Ученият добавя, че по отношение на имунната система носът е филтър, в който се събират много бактерии, които остават в сополите. Когато тази смес пристигне в червата, тя действа точно като лекарство. Професорът вярва, че трябва да премахнем социалната стигма около бъркането в носа и да кажем на родителите, че всъщност трябва да насърчават децата си да го правят.

Това е точно противоположното мнение на разпространеното до момента. Много лекари докладват, че бъркането в носа е вредно, защото може да доведе до кървене, а и с пъхането на пръста в ноздрите може да се вкарат микроби.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати