Соята облекчава възпалението на червата

Соеви продукти
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Добавянето на соя към ежедневното ви меню може значително да облекчи болезнените възпалителни заболявания на червата. Последни изследвания за влиянието на растението показват, че включването му в хранителния режим на болните може да подобри симптоми като загуба на тегло и увеличението на далака, които са най-често срещани при този вид възпаления.

Най-честите вариации на чревните разстройства са язвеният колит и болестта на Крон. Те засягат дебелото черво и ректума и са все по-често срещани поради лошото качество на храните, които консумираме. Болестта на Крон се смята за по-тежката форма на заболяването, тъй като може да причини възпаления във всяка точка на червата.

Ползотворните качества на соята са открити от биолозите от Пенсилванския държавен университет, които изследвали мишки с различни вариации на чревни разстройства. Учените прибавили соев протеинов концентрат в хранителния режим на гризачите, като в същото време премахнали всякакъв друг източник на протеин.

Концентрацията на соев протеин намалява възпалението в дебелото черво и загубата на функцията на бариерата на червата при мишките с чревно възпаление, казва авторът на изследването д-р Ейми Воперер. Загубата на функцията на червата, наречена пропукани черва, пречи на правилното усвояване на хранителни вещества и може да доведе до отделянето на частици в кръвообръщението, предизвиквайки редица неблагоприятни симптоми, каза още тя.

По време на изследването мишките получавали 12-процентов протеинов концентрат от соя. Това е количеството, което хората обикновено консумират. Целта на това действие било учените да видят как ежедневните дози соя могат да повлияят на човек, без пациентът да е принуден да консумира екстремни количества.

Стомашни проблеми

Във втората част на изследването учените наблюдавали ефекта на соята върху човешки чревни клетки. Към момента резултатите дават вяра на изследователите, че опасните заболявания ще могат да бъдат контролирани посредством лекарства, разработени на база на соята.

Соевият протеин е широко достъпен заместител на месото и масово се използва във вегетаринските диети. Допълнително негово предимство дават резултатите от друго изследване на учените от Университета на Гент, Белгия. В него се посочва, че редовното ядене на соя намалява риска от рак на дебелото черво с 44% при жените и с 40% при мъжете.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати