ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Откриха какво точно причинява екземата

Откриха какво точно причинява екземата

екзема

Медицината е с една крачка по-близо до откриването на лек срещу екземата, след като група учени откриха как дефицитът в естествената бариера на кожата може да предизвика болестното състояние.

Екземата, която причинява суха, червена и сърбяща кожа, засяга едно от пет деца и един на 12 възрастни, според изследвания на общественото здраве сред населението. Тя се лекува с кремове и стероиди, но понастоящем няма дълготраен лек срещу състоянието.

Сега обаче учените от университета в Дънди, Шотландия успяха да докажат, че липсата на кожен протеин, наречен филагрин, причинява наследствено състояние на кожата, свързано с екземата и наречено ихтиоза вулгарис.

Генетични мутации могат да причинят липсата на филагрина, който играе изключително важна роля за защитата на кожата от дразнители. Без него кожата губи защитните си свойства и дори целият организъм може да бъде изложен на риск.

Основната цел на учените в момента е да разберат защо някои хора развиват атопична екзема, при която суха кожа се появява по ръцете, от вътрешната страна на лактите, задната част на коленете, лицето и скалпа при децата.

сърбяща екзема

За пръв път показахме, че загубата на протеина филагрин сама по себе си е достатъчна, за да се променят ключовите протеинови пътища и това да предизвика екземата, казва Ник Рейнолдс, професор по дерматология в Нюкасълския университет. Това изследване засилва значението на дефицита на филагрин, което води до проблеми с бариерата в кожата и предразполага към кожното заболяване, добавя още той.

Изследванията на екипа включват създаването на модел на човешка кожа в лаборатория, която те модифицирали чрез молекулярни техники, за да създадат дефицит на филагрин в бариерата на кожата. На тази основа учените изпробвали редица техники за възпирането на разпространението на екземата.

Според Рейнолдс и неговия екип откритията им биха могли да помогнат да се разработи ефективно лекарство за лечение на кожната болест, вместо, както досега, само да се третират симптомите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати