Ето какво казва цветът на очите за вашето здраве

Ето какво казва цветът на очите за вашето здраве
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Казват, че очите са прозорец към душата, но се оказва, че те също са прозорец към много повече. Знаете ли, че имайки кафяви очи, това може да означава, че имате по-бързо време за реакция, отколкото някой със сини очи?

Друг малко известен факт е, че зелените очи могат да бъдат знак, че собственикът им е по-склонен да развие рак на очния нерв. Някои учени и изследователи твърдят, че цветът на очите наистина може да предскаже вероятността от възникването на определени здравословни проблеми.

Клинично казано, хората със сини, зелени или светли ириси обикновено са по-чувствителни към светлината. Това вероятно се дължи на слабостта на светлинно-абсорбиращия пигмент в очите. Наличието на по-светли очи - сиви, зелени и сини, може да означава повишен риск от рак.

Причината е, че по-светлите очи имат по-малко пигмент, за да ги защитят от ултравиолетовите лъчи, така че има по-голям риск за меланома на увеа (средния слой на окото), което е изключително рядък рак. Хората със светъл цвят на ириса трябва да са внимателни при носенето на UV-защитени слънчеви очила, съветват експерти.

Още повече, хората с по-светли очи обикновено имат и по-бледа кожа, така че често са изложени на по-висок риск от рак на кожата и трябва да използват по-силни слънцезащитни кремове и поне веднъж на две години да посещават дерматолог.

Според проучване на университета в Луисвил хората с кафяви или черни очи имат малко по-бързи реакционни времена по време на определени атлетични дейности, отколкото тези със светли очи.

Ето какво казва цветът на очите за вашето здраве

Констатациите обаче не са достатъчно убедителни. Според други изследвания хората с по-тъмни очи са по-предразположени към сърдечни заболявания и диабет.

Разбира се, това не означава на 100%, че имайки сини, зелени, кафяви и т.н. очи непременно ще заболете от определено заболяване, но според експерти всеки с определен цвят е предразположен към някои заболявания. Това не трябва да ви плаши и да ви кара да унивате, а просто да сте по-внимателни и да ходите на профилактика.

Най-важното е да следите за промени в цвета на очите. Така ако бялото на окото стане червено или жълто, зениците станат мъгляви или роговичният пръстен стане бял, веднага посетете вашия лекар.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати