Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Знаците за рак на кожата, които никога не пренебрегвайте

Знаците за рак на кожата, които никога не пренебрегвайте

2 от 4 Снимки
2. Върху ноктите ви има вертикална тъмна ивица
Малко са хората, които знаят, че могат да получат меланома под ноктите. Този вариант на болестта е по-често срещан при чернокожите народи. Певецът Боб Марли беше на 36 години, когато умря от акрален ленивиден меланом, който първо се появи като тъмно петно под ноктите му и се разпространи в черния му дроб и в други части на тялото.

Месец май е определен от Световната здравна организация като месец за осведомеността за рака на кожата. Така експертите искат да фокусират вниманието върху най-смъртоносната форма на болестта.

Ако меланомата е забелязана в ранен стадий, тя е лечима. Точно и затова всеки трябва да е запознат със собствените си бенки. Това може и да звучи несериозно, но може да ви спаси живота. Лекарите апелират да търсите асиметрия в бенките и да следите за сърбеж, зачервяване и кървене.

Посещението при лекаря също е много важно. Той може да провери места, където дори не осъзнавате, че може да се образува рак на кожата. Такива са скалпът, клепачите, разстоянието между пръстите на краката, зад ушите. В галерията горе ще намерите и няколко предупредителни знака, които никога не трябва да пренебрегвате.

Ракът може да изглежда като пигментирана черна или кафява линия, удължаваща дължината на ноктите ви. Или може да ви заблуди, че е кръвонасядане. Съветът на лекарите е да премахнете лака за нокти от ръцете и краката, преди да ги посетите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати