Ето защо клечките за уши са опасни за децата

Клечки за уши

Повече от 12 000 деца всяка година се нуждаят от болнично лечение, след като са използвали клечки за уши. Американско проучване е установило, че 263 000 деца са изпратени в болниците през изминалите 20 години вследствие на нараняване с клечки за уши.

А според предишни изследвания във Великобритания всяка година се лекуват 7000 души от такива наранявания. Според болничните доклади нараняванията, причинените от клечките с памучни връхчета, включват спукани тъпанчета, загуба на равновесие и пълна загуба на слуха.

Д-р Саймън Бейър, консултатнт хирург уши, нос и гърло в болница Спайър Съсекс, казва пред Мейл Онлайн, че травма, която би могла да доведе до хоспитализация, е перфорация на тъпанчето. Това се случва, когато клечка за уши пробие дупка в тъпанчето. Особено опасно е, ако човек падне, докато има клечка в ухото. Освен това този вид прибори за почистване могат да причинят вреда на малките кости в ухото.

В много редки случаи увреждането на стремето – една от малките кости на ухото, може да доведе до проблеми с равновесието. А в изключително редки случаи увреждането на ухото може да доведе до пълна загуба на слуха.

Ново проучване е открило, че в продължение на 21 години – от 1990 до 2010 година, 263 000 деца са били лекувани в американски болници заради наранявания, свързани с ушите. Това прави около 12 500 деца годишно или 34 наранявания на ден. Повечето от нараняванията са настъпили в резултат на използването на апликатор с памучен накрайник за почистване на ушите (73%), при игра с клечките (10%) или когато децата са паднали, докато имат апликатор с памучен накрайник в ушите (9%). В 77% от случаите нараняванията са настъпили, когато детето само е ползвало клечките за уши.

Около две трети от пациентите са на възраст под 8 години. 40% от всички наранявания са при деца под 3 години. Най-честите наранявания са чувството за чуждо тяло в ухото, усещането, че нещо го е запушило (30%), перфорирани тъпанчета (25%) и нараняване на меките тъкани (23%). Чувството за чуждо тяло е била най-честата диагноза при децата от 8 до 17 години, а перфорираните тъпанчета са били най-чести сред децата под 8 години. 99% от пациентите са излекувани и освободени бързо.

Уши

Крис Джатана, водещ автор на изследването, казва: Двете най-големи погрешни схващания, които чуваме като отоларинголози, са, че ушните канали трябва да бъдат почистени в домашна среда, а този тип апликатори трябва да се ползват за целта. И двете са неправилни.

Каналите на ушите обикновено се самопочистват. Използването на клечка с памучен накрайник за почистването им не само натиска восъка до тъпанчето на ухото, но носи и значителен риск от причиняване на различни наранявания – от леки до тежки. Д-р Бейър казва, че най-добрият начин да запазите ушите си чисти, е да ги оставите на мира.

Някои хора произвеждат прекалено много ушен секрет и трябва да потърсят лечение от лекар или медицинска сестра. Те ще промият ушите с помощта на спринцовка с вода, която изтласква ушната кал. Друго обичайно лечение е микровсмукване, при което лекарите използват малко устройство за изсмукване на ушната кал.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари