Европейчетата по-затлъстели от всякога

Затлъстяване

Всяко трето дете е затлъстяло в Европа. Проблемът е по-сериозен от всякога, а мащабите му не спират да растат.

Един на всеки трима юноши е с наднормено тегло или затлъстяване. Това са най-новите данни за проблема, който се разраства в Европа. Децата и младежите, засегнати от ситуацията, са повече от когато и да било.

Основните виновници за увеличаващия се процент не се променят от години насам. Това са най-вече лошите хранителни навици, липсата на физическа активност и няколко икономически фактора. Данните са от последния доклад на европейската служба на Световната здравна организация (СЗО) в Копенхаген.

Затлъстяването в 16 от 27 изследвани държави се е увеличило неимоверно в периода между 2002 и 2014 г. Най-осезаемо се усеща това в Източна Европа. Подобрение има само в две страни, и то само в определени възрастови групи. Това са 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания, при които процентът на затлъстелите е намалял.

Затлъстяването води до редица проблеми. Те могат да са както увеличен риск от развиване на диабет тип 2, така и хипертония и сърдечни заболявания.

Вредни храни

60% от времето си младежите прекарват в основно седене и гледане на телевизия или игри, сърфиране в интернет или извършване на друга дейност на компютър. Това се отразява крайно негативно както на вида им, така и на здравето им за в бъдеще.

Изследването е установило, че докато вършат тези дейности, младежите най-често консумират бърза храна. Разширяването на стомаха скоростно води до увеличение на порциите. Освен това тези деца прекарват все по-малко време в хранене със семейството в сравнение с предишните поколения, което също означава по-малко здравословна и домашно приготвена храна.

Прогнозите за бъдещето също не са розови. Тези, които в младежките си години страдат от затлъстяване, не могат да се справят с него и в зряла възраст. Четирима от всеки пет младежи ще остане затлъстял и като голям.

Отслабване

Нужно е да се предприемат спешни мерки, защото всяко следващо поколение става по-затлъстяло от предишното. Сред предложените в Европа са насърчаване на по-здравословни диети и похапване на повече плодове и зеленчуци.

Децата трябва да се насърчават да вършат повече физически дейности. Мерките трябва да се насочат както към високорискови групи в местни общности, така и към всички деца като цяло, защото никой не е застрахован.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати