Електронните цигари рушат ДНК-то

Електронните цигари рушат ДНК-то

Човешкото ДНК може да бъде изменено, та дори и разрушено от нещо толкова просто, каквото са електронните цигари. Създадени в услуга на човечеството, те се оказват толкова вредни, колкото никой не е и подозирал.

Учени от университета в Кънектикът, САЩ, са направили изненадващо и доста притеснително откритие. Докато доскоро само се предполагаше, че електронните цигари са вредни, но настоящите разкрития са меко казано плашещи.

Специалистите са убедени, че електронните цигари са толкова вредни, колкото и традиционните, та дори и повече. Причината е, че в тях се съдържа както никотин, така и комбинация от вредни химикали.

През изминалата година Кралският лекарски колеж заключи, че здравословните проблеми, причинени от електронните цигари, едва ли надвишават и 5 на сто от тези, дължащи се на тютюна. Днес обаче колегите им от Кънектикът са убедени, че позитивният ефект от електронните цигари е временен. В дългосрочен план употребата им унищожава човешкото ДНК.

Милиони хора по света прибягват до сериозна употреба на електронни цигари, защото ги смятат за безвредни. Именно това накарало екипа да провери из основи какво е влиянието на електронните цигари върху ДНК.

За целта те са използвали триизмерен принтер, с който създал евтино електрооптично сканиращо устройство. С него карциногенните химикали, които могат да предизвикат увреждания на ДНК под въздействието на дима от електронни цигари, се откриват за секунди.

Електронните цигари рушат ДНК-то

Резултатите били потресаващи. Оказва се, че що се отнася до уврежданията на ДНК, електронните цигари, съдържащи никотинова течност, са потенциално толкова вредни и то точно, колкото цигарите без филтър.

Димът от електронните цигари е този, който води до най-сериозни изменения на ДНК-то. Сериозността им зависи пряко от количеството на вдишания от потребителя дим, съставките в него и от това дали е използвана никотинова или неникотинова течност.

Учените поясняват, че създаденото от тях устройство превръща химикали в техни метаболити и показва какво се случва в човешкия организъм. Кадрите са истински шокиращи и могат да откажат дори най-страстните почитатели на електронните цигари.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати