Кръвен тест ще предсказва рака

Кръвен тест ще предсказва рака

Кръвен тест, който ще сигнализира за наличието на ракови клетки в кръвта, преди още туморите да са се развили, бе разработен от учени.

Тестът открива туморната ДНК и може да се смята за първа стъпка в дългоочакваната революция в лечението на рака, пише "Ню сайънтист".

Иновационният тест се дължи на работата на Виктор Велкулеску и колегите му от "Johns Hopkins Kimmel Cancer Center".

Новото изобретение ще помага в даването на насоки кога лечението трябва да започне рано и кога то може да бъде спестено на пациенти, при които лекуваният рак не се появява отново.

Как работи тестът? Той е базиран на идентифициране на генни преконфигурирания, които са характерни за раковите клетки. Тестът умее да различават болните клетки от здравите.

Лекарите вече са класифицирали видовете рак възоснова на характерни гени, които се "отключват" от заболяването. Така например ракът на гърдата се дели на подвид, на чиято повърхност има добре изразени оестрогенни рецептори. Поради тази причина той е податлив на въздействие с тамоксифен. Съществува обаче и друг подвид на рак на гърдата, при който това не е така.

Учените са разпознали и гени, които позволяват да се прогнозира дали лъчево лечение ще повлияе на тумора. Или ще е по-подходящ друг метод.

Специалистите обясняват, че в близко бъдеще всички видове рак ще бъдат прекласифицирани въз основа на гените, които управляват растежа им. Докато сега те се делят взависимост от това, в коя част на тялото се появяват.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати