Аспиринът смъртно опасен?

Аспиринът смъртно опасен?

Аспиринът е широко използван като универсално средство за повечето заболявания и много лекари го препоръчват като предпазно средство срещу инфаркт или инсулт.

Това лекарство е търсено в целия свят, но лекарите отдавна са съмняват относно неговата абсолютна безопасност.

Неотдавна група учени от Университета на Северна Каролина стигнаха до заключението, че приемът на аспирин като превантивно средство срещу инфаркт или инсулт, има сериозни странични ефекти.

Аспиринът смъртно опасен?

По-специално злоупотребата с препарата предизвиква тежка пептична язва, придружена с вътрешен кръвоизлив, дори може да предизвика кръвоизливи в мозъка.

Учените, чиито изследвания са проведени под егидата на Националния институт на здравеопазването, установиха още, че диабетът и високото кръвно налягане увеличават риска от странични ефекти на аспирина.

Лекарството притежава положителен ефект при тези пациенти, които вече са претърпели сърдечен пристъп или страдат от коронарна болест на сърцето. С други думи, аспирин може да се препоръча за предотвратяване на повторение от сърдечна атака.

Припомняме, че преди едва-две седмици американски учени съобщиха, че аспиринът притежава противоракови свойства.

Според резултатите от широкомащабно проучване за употребата на лекарството, дори в малки дози то намалява риска от смърт от рак на гърдата и намалява вероятността от разпространение на злокачествени тумори на целия организъм.

Миналата година пък бе доказано, че хора с генетично предразположение към рак на дебелото черво, могат да намалят риска от развитие на заболяването, с един аспирин дневно.

Американците са нацията, която най-много употребява аспирин. В Съединените щати годишно се произвежда 12 хил. тона аспирин или 50 милиарда единични дози. За 2009 година в Америка се продадени 44 милиона опаковки аспирин.

Рейтинг

5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Беки
Беки
26.02.2014 18:41
Нищо не разбрах.Вреди или помага.?
4
0
йорданка
йорданка
03.10.2013 09:17
нямя ли противоречие между заглавието и текста
4
0
нанко димитров
нанко димитров
25.09.2013 18:27
От дете,в къщи ме лекуваха с аспирин.Няма по-универсално лекарство от него,а дядо беше аптекар.
3
1