Край на инсулиновите инжекции! Революционно хапче спасява диабетиците

Хапчета

Откриха лекарства, които успешно могат да поддържат нивата на кръвната захар в допустими нива и по този начин да заместят болезнените инсулинови инжекции, твърдят изследователи от университета Аделиада.

Учените твърдят, че антидиабетичните медикаменти въздействат на тялото на молекулярно ниво и спестяват много от страданията, които преживяват ежедневно болните от диабет хора.

Захарният диабет е състояние, при което тялото или не е в състояние да произвежда самостоятелно инсулин, или не е в състояние да го използва правилно. Пациентите с диабет тип 1 трябва да приемат инсулинови инжекции, за да запазят кръвната си захар под контрол. Инсулиновите проби обикновено се приемат няколко пъти на ден и в някои случаи може да се използва повече от един вид инсулин.

Диабетът от тип 2 се характеризира с резистентност към инсулин с последваща висока кръвна захар, която води до сериозни заболявания. Обикновено се свързва с лоши фактори на живот като хранителния режим и липсата на физически упражнения, казва доктор Джон Брунинг от Университета в Аделаида – ръководител на научния екип, достигнал до откритието.

Учените споделят, че новото лекарство не действа върху черния дроб, за да намали глюкозния продукт, като най-често предписваните антидиабетни лекарства като метформин.

Диабет

Те се насочват към рецептора на протеини, известен като PPARgamma, открит в мастната тъкан в тялото, като напълно или частично го активират, за да може той да понижи кръвната захар чрез увеличаване на чувствителността към инсулин и промяната на метаболизма на мазнините и захарта.

От екипа на доктор Брунинг вече са започнали тестове с хора. Те се надяват, ако лекарството премине през всички изпитания успешно, да бъде пуснато на пазара до 2019 или най-късно до 2020 година. До откритието научният екип стигнал след близо двадесетгодишни изследвания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати