Наследствен рак на дебелото черво – хранене и превенция

Вредни храни

Ракът на дебелото черво е най-често срещаният вид карцином на органите от храносмилателната система. В най-честия случай той се проявява като вид наследственост. За да не му позволим да се развие, трябва да съобразим храненето си със състоянието.

Заболяването рак на дебелото черво засяга най-вече пациенти на възраст между 40 и 60-годишна възраст. Причината за него в своята същност е неизвестна. Медиците предполагат, че основни фактори все пак са фамилната предразположеност, начинът на хранене, диетичните навици, хроничният запек, хронични възпалителни заболявания на червата и други.

Някои от рисковите фактори като наследственост и възраст не могат да бъдат контролирани. Начинът на хранене обаче може. Също така могат да се вземат мерки срещу хроничния запек, както и да се проведе адекватно лечение на някои хронични чревни заболявания, най-вече болест на Крон и хроничен улцерозен колит. Изследванията в последните години доказват, че диетата, бедна на мазнини и богата на храни с влакнини, действат срещу отключването на процеса на карциногенезата дори и при предразположени пациенти.

Все повече учени са убедени, че основен виновник за нарастващия брой на хора с рак на дебелото черво е повишената консумация на червено месо. Затлъстяването също е рисков фактор.

Особено важно за предпазването на от рак на дебелото черво е да се избягват храните, в чието съдържание се откриват карциногени. Това са съединенията, които водят до дестабилизация, промени в метаболитните процеси на клетката и съответно - до отключване процесите на образуването на рак.

Рак на дебелото черво

Това са най-вече пържените ястия, опушваните продуктите, както и тези с богато съдържание на консерванти, изкуствени оцветители и други. Малцина са наясно, че прегарянето на храните също е предпоставка за образуването и натрупването на канцерогенни вещества. Те могат да причинят както рак на дебелото черво, така и да ударят и други органи в човешкото тяло. Избягвайки тези храни, вие предпазвате всичките си органи.

В наши дни няма как да се предпазим на 100% от свободни радикали. Дори в малки количества те все пак попадат по някакъв начин в организма ни. Веднъж попаднали там обаче, има начини да ги неутрализирате. За да спрете образуването им и да ги унищожите завинаги, залагайте на храни, богати на антиоксиданти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати