ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Колко лечебен и полезен е липовият цвят?

Колко лечебен и полезен е липовият цвят?

Липов цвят

Много дървета имат лечебни свойства и липата е едно от тях. Липовият цвят е ценен за здраве и самочувствието на човека. Липата може да живее до сто години, но това е изключително рядко. Липовият цвят е изключително ароматен и цъфти през юли.

Липата е основен източник на фотонциди (растителни антибиотици). Цветът има уникален химически състав. В цветовете се съдържат етерични масла, каротин и аскорбинова киселина (Витамин C), захар и танини.

Биологично активните вещества не са само в липовия цвят, но също и в кората на дървото, както и в част от листата. Липата отдавна е част от народната медицина.

Отвара от липов цвят се използва успешно за борба с настинки и грип, като средство за отхрачване и за изпотяване. Неразцъфналият цвят е подходящ при гнойни процеси и инфектирани рани. Отвара от кората на липата се е утвърдила като средство за намаляване на апетита.

Липовият мед пък е широко използван не само като храна, но и за външни приложения.

Липа

Липовият цвят притежава силномикробно и противовъзпалително, диуретично и имуностимулиращо действие.

Цветовете от дървото се берат само в ясно и слънчево време. И от дървета извън града, далеч от магистралата и промишлени обекти. Липовият цвят трябва да се суши на добре проветрено място, в противен случай само след няколко часа той ще изгуби полезните си свойства.

Суши се на сянка, далеч от пряка слънчева светлина върху памучен плат или хартия. Един килограм прясно набран липов цвят след изсушаването ще стане около 300 грама.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати