ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Имате хроничен задух? Бързо отивайте при кардиолог

Имате хроничен задух? Бързо отивайте при кардиолог

Имате хроничен задух? Бързо отивайте при кардиолог
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Хроничният задух може да е признак за проблеми със сърцето, показва ново проучване, проведено в университета на Гьотеборг, Швеция. Според него състоянието поставя пациентите пред риск от потенциална сърдечна недостатъчност или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

Недостигът на въздух, който е познат в медицината като диспнея, често се определя като интензивно стягане на гръдния кош, нужда от въздух или усещане за задушаване.

Недостигът на въздух често е признак на сърдечно или белодробно заболяване, защото тези два органа са най-активно замесени в дихателната система, казва водещият на проучването – д-р Насер Ахмади.

Хроничният недостиг на въздух може също да се счита за важен предупредителен сигнал за високо кръвно налягане, твърди още той. Въпреки опасността, недостигът на въздух е често пренебрегван симптом, тъй като хората са склонни да го свързват със застаряването.

Фактът, че хората не търсят медицински съвети за проблемите си с дишането, често се дължи на това, че повечето пациенти асоциират своите симптоми с естествения процес на стареене. Но ако забележите, че имате затруднено дишане без да сте полагали някакво усилие, трябва да потърсите медицинска помощ, казва Ахмади.

Имате хроничен задух? Бързо отивайте при кардиолог

Изследването показа, че колкото по-бързо лекарите успеят да открият какво причинява хроничния задух, толкова по-лесно проблемът може да бъде решен и да се опази здравето и дори животът на пациента.

С ранната медицинска намеса хората могат да избегнат редица сериозни здравословни проблеми, а необходимостта от хоспитализация намалява.

За да докажат твърденията, Ахмади и екипът му наблюдавали доброволци, имащи хроничен задух, в продължение на шест седмици. След това всички били подложени на детайлен медицински преглед.

Оказало се, че 80% от тях имат зародишни заболявания като потенциална сърдечна недостатъчност или скрито обструктивно белодробно заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати