Пийте вино и чай, за да гоните простудата и грипа надалеч

Пиене на чай

Макар и в разгара на лятото, резките промени на температурата могат да доведат до някоя неочаквана настинка и болно гърло. Обикновено лечението за това е доза парацетамол, витамин С и достатъчно почивка. Според ново проучване пиенето на вино и чаша горещ чай могат да имат същия и дори много по-добър ефект.

Изследване, направено от учени от Вашингтонския университет, установи, че напитки и храни като червено вино, черен чай и боровинките, помагат на червените кръвни телца да се борят с инфекциите и да предотвратят не само настинките, а и най-тежките форми на грипа.

Експертите установили, че флавоноидите, открити в тези продукти, са работили със специфичен микрорибомиум на червата - clostridum oribiscidens, за създаване на метаболит, който повишава имунния отговор на заболяванията. В резултат на това симптомите на грип постепенно отшумяват, а времето, необходимо за възстановяване на здравето, намалява.

В продължение на години само се предполагаше, че флавоноидите притежават защитни свойства, които спомагат за регулирането на имунната система за борба с инфекциите, казва авторът на изследването Ашли Стийд.

Флавоноидите са често срещани в продуктите, които консумираме, така че нашето изследване ще помогне на съвременната медицина да добие по-добра представа как работят те в червата и по какъв начин успяват да се справят с микробите и да ни предпазят от грип и други вирусни инфекции. Резултатите, които получихме към момента, са повече от впечатляващи, казва още Стийд.

Пиене на Вино

Важен факт, който трябва да се спомене, преди да започнете да се лекувате с вино и чай, е, че получените данни са от тестове върху лабораторни мишки. Тепърва предстои да се проведат серия от тестове върху хора с грипни симптоми. Когато това стане и се отчетат резултатите, ще бъде абсолютно сигурно, че с чай и вино можем да се предпазим от грип.

Разбира се, дори и сега виното и горещият чай могат да ви накарат да се почувствате по-добре, ако сте настинали, но лечебният ефект е неясен и недоказан.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати