Ето какво да ядем за здрави бели дробове

3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Белодробните заболявания стават все по-разпространени в последните години и това въобще не е случайно предвид въздуха, който вдишваме. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е състояние, което уврежда белодробните дихателни пътища, причинява множество симптоми като стягане в гърдите, задух, постоянна кашлица и хрипове.

Тя се е превърнала в една от водещите причини за смъртността в България. Белодробните заболявания имат определени симптоми, за които трябва да се внимава - особено през нощта. Трябва да се следи за промени в дишането по време на сън, хриптенето на сън и болките по дължината на дихателните пътища.

Незабавните ефекти на нощните симптоми могат да включват умора и ниска производителност, докато дългосрочните последици могат да включват промени в белодробната функция, повишена честота на екзацербация, когнитивни ефекти, депресия, нарушено качество на живот и влошаване на сърдечносъдовите заболявания.

Много проучвания показват, че подобни симптоми през нощта могат да бъдат маркер за предстоящо влошаване на ХОББ с по-голям риск от обостряне. Няколко са храните, които могат да помогнат за облекчаване и дори превенция на състоянието.

На първо място, това е витамин Е. Той помага да се създаде защитен механизъм срещу нараняване на човешките тъкани и съдейства за изграждането на по-силен имунен отговор на организма срещу редица заболявания. Витамин Е се съдържа в изсушените плодове, бадемите, рибата и билки като риган, босилек, магданоз и карамфил.

Изключително благотворно влияние върху организма има и бета каротинът. Той е пълен с антиоксиданти и играе ключова роля при контролирането на възпалението. Храни като зелени листни зеленчуци, тикви, спанак, моркови, ряпа, броколи и кориандър са богати на бета каротин.

Магнезият помага да се повиши естествената защита и да се успокоят белите дробове от прекомерния натиск. Някои от богатите на магнезий храни са ядките, семената, бобовите растения, спанакът, киселото мляко, смокините и авокадото.

Витамин С е един от най-важните антиоксиданти, които имат способността да ремонтират и подпомагат растежа на тъканите в белия дроб. Този витамин присъства в цялото тяло и премахва ефекта на свободните радикали. Храни като тъмни листни зеленчуци, плодове, чушки и домати са богати на витамин С и следователно са изключително полезни за белите дробове.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати