ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Бавен метаболизъм – истинските признаци!

Бавен метаболизъм – истинските признаци!

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k473
Бавен метаболизъм

Излишните килограми са един от най-големите проблеми на съвременния човек. Повечето хора избират да оправдаят състоянието си със забавен метаболизъм. Често обаче зад това се крият редица други причини. Добре е да знаем как да различаваме реалното забавяне на метаболизма с останалите причини за затлъстяване.

Сигналите за забавен метаболизъм, които ни дава тялото, са много. Тук ще ви запознаем с две от тях. Ако ги следите, скоро ще разберете в какво състояние е тялото ви и ще да вземете необходимите мерки за справяне с проблема. Така сами ще можете да наблюдавате как промяната в храненето и в двигателния режим се отразява на тези сигнали.

Когато повечето хора говорят за забавен метаболизъм, те влагат в думата метаболизъм това колко бързо човек сваля килограми и колко излишни мазнини има. Реално обаче метаболизмът се отнася до протичането на всички процеси, които поддържат тялото здраво. Оттук идва и идеята, че ако тялото изглежда добре и бързо сваля излишното, то това е резултат от това колко добре функционира организмът и безпрепятствено протичащи процесите в него. Следвайки логиката, ако искаме тялото ни да отслабне, то трябва да се погрижим то да получава градивният материал, който ще му помогне да функционира добре. По този начин то няма да компенсира, проваляйки други процеси.

Най-прекият път към забавянето на метаболизма е непълноценното хранене и малкото количество физическа активност. Това е особено важно за дамите. Диетите, на които сме свикнали да се подлагаме, нанасят непоправими щети именно на метаболизма. Ето кои са основните симптоми, че метаболизмът ви е забавен.

Телесна температура

Закуската е много важна за метаболизма

Температурата на тялото е пряко свързана с процесите на метаболизма. Тя се подчинява на определен 24 часов ритъм. По правило температурата е най-ниска през нощта. Когато станем сутрин, подходящата закуска помага на тялото да повиши тази температура. Така всички процеси през деня протичат безпрепятствено. Ако обаче температурата остане ниска, то това е индикация за забавен метаболизъм.

Ниската телесната температура води до отслабване на имунната система. Всеки градус надолу снижава защитата с 30%.

Повечето жени са убедени, че е нормално да имат студени крайници. Това обаче е една от основните индикации за проблеми с метаболизма и стрес в тялото. Започнете да измервате телесната си температура, ако е възможно по едно и също време на деня. Следите как тя ще се променя в зависимост от това, което ядете, и каква физическата активност практикувате. Не пропускайте и температурата по време на сън. Ако установите проблем, започнете от закуската. Винаги хапвайте нещо след ставане и скоро трябва да почувствате тялото си затоплено. Добавете достатъчно въглехидрат със скорбяла и комбинация от сол и мазнина в ежедневното си меню. Следвайки тези съвети, вие скоро ще възстановите метаболизма си.

Умора и сънливост след хранене

Умора след хранене

Тези усещания са пряка индикация за забавен метаболизъм, но не във всеки случай. Храната определено може да понижи стреса в организма и в това няма нищо лошо. При отсъствие на стрес е напълно нормално тялото да се отпусне. След като се наобядваме например, се чувстваме леко релаксирани. Проблемът идва, ако след като похапнете, усетите силно желание да спите и дори спад в нивата на енергия. Това е следствие от това, че колкото повече стрес има в тялото преди да ядем, толкова по-рязка ще е тази промяна в тялото и изключването на нивото на стрес.

Ако имате забавен метаболизъм, поспаливото настроение ви превзема обикновено около обяд. Това води до постепенно увеличаване на храната. През първите месеци това води до непрестанно желание за сън след обед и липса на енергия. Усетите ли при себе си подобни индикации, то е време да вземете мерки.

Ако те са успешни, с времето обедът няма да води до неработоспособност и неадекватно поведение. За да се справите, трябва да намерите източника на стрес, който ви кара да се тъпчете. Идентифицирайте го и се справете с него. Това може да е малко храна и много физическа активност – или обратното; недостатъчно сън; стрес в работата и личните отношения; или както се оказва в повечето случаи – комбинация от всички фактори.

Справете се с проблема и ще нормализирате метаболизма си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest