Дебне ви смъртна опасност, ако седите цял ден пред компютъра

Работа пред компютър
3 броя неопренови маски за многократна употреба
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя неопренови маски за многократна употреба
30.00 лв.
Виж ››

Да седим по цял ден може да е смъртоносно. Редовното раздвижване снижава този риск до минимум.

Еволюцията на човекът за момента е спряла пред компютъра. Целодневното седене на стол обаче, вторачени в монитора, може да ни убие.

Възрастните хора, а и все повече деца, прекарват в седнало положение между 9 и 10 часа от времето, в което са будни. Това може да доведе до сърдечно-съдови проблеми и дори – смърт. За щастие можем да е предпазим от това много лесно.

Според експертите най-важното е човек да не се заседява. Седенето на стол може и да не е опасно за здравето, ако ставате и се раздвижвате на всеки 30 минути. Това е абсолютно задължително за хората, чиито начин на живот е свързан предимно със седене.

Времето, през което хората седят през деня, е пряко свързано с нивата на смъртност. Резултатите от анализите на учените показали, че хората, които стават и се раздвижват на всеки половин час, са в много по-малък риск от преждевременна смърт, отколкото тези, които остават седнали за по-дълго време. И обратното - възрастните, които седят един до два часа без прекъсване на ден, са в по-висок риск от смъртност, в сравнение с онези, които често прекъсват седенето.

Наблюденията са доказали на 100%, че тези, които седят по повече от 13 часа на ден и често имат заседнали периоди от най-малко 60 до 90 последователни минути, са особено застрашени от смърт. В същото време хората, които прекъсвали периода с кратко раздвижване, били в много по-малък риск.

Резултатите от анализите са показателни. Експертите препоръчват на хората, които имат работа, свързана предимно седене, да се раздвижват на всеки половин час. Това ще им помогне да останат активни и да имат здраво сърце. Раздвижването, дори и минимално, е ключово за оцеляването на съвременния човек. Животът е движение, а движението е здраве - нещо твърде далечно за човека, седящ по цял ден зад бюрото.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180192
Е дай пък да не работиме нищо за да сме здрави и да не умираме!!...
0
0