Защо диабетиците са по-податливи на сърдечни заболявания?

Диабет
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

Захарният диабет е хронично състояние, което може да доведе до усложнения с течение на времето. Те могат да включват коронарна сърдечна болест, сърдечен удар, цереброваскуларно заболяване, което може да доведе до удар, ретинопатия – заболяване на окото, причиняващо слепота, нефропатия (бъбречно заболяване), което може да доведе до бъбречна недостатъчност, често срещана нужда от диализа и невропатия (заболяване на нервите), което може да доведе до улцерация на крака, която може да изисква ампутация.

Много от тези усложнения нямат симптоми в ранните си стадии и повечето могат да бъдат предотвратени или щетите да бъдат сведени до минимум, ако се полагат редовни медицински грижи и се следи нивото на кръвната захар.

Сърдечните заболявания, особено коронарната сърдечна болест, са основно усложнение при пациенти със захарен диабет. Голяма част от пациентите може дори да не знаят, че имат сърдечно заболяване – състояние, наречено тиха ендиокардиална исхемия. Също така диабетът тип 2 се счита за еквивалентен на коронарните артериални заболявания, тъй като неблагоприятните му ефекти са толкова лоши, колкото и на сърдечните заболявания.

Нови проучвания на връзката между диабета и сърдечните заболявания показват, че наличието на диабет увеличава риска от сърдечни заболявания два пъти при мъжете и три пъти при жените. Още повече диабетът остава основен сърдечносъдов рисков фактор дори когато се сравни с фактори като напреднала възраст, хипертония, тютюнопушене и хиперхолестеролемия.

Това е така, защото пациентите, страдащи от диабет, имат значително по-висока честота на сложни блокажи в сърцето, което ги прави уязвими за редица опасни сърдечни рискове.

Сърдечни проблеми

За да намалят рисковете за сърцето, идващи с диабета, хората, страдащи от заболяването, трябва да следят и да не позволяват да имат високи нива на кръвна захар, да избягват коремното затлъстяване, да контролират кръвното си налягане в границите на нормалното. Те трябва и да следят нивата си на холестерол, да откажат цигарите на всяка цена и да правят чести изследвания за албумин на урината си, защото високите му нива са ранен признак на увреждане на съдовете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати