Изобретиха хапче, спиращо мерака за алкохол

алкохолизъм

Ако в края на работния ден, прибирайки се вкъщи, пожелаете чаша вино, студена бира или голям джин с тоник, няма да сте единствен. Този чест импулс към алкохола обаче може да бъде изпуснат от контрол и неусетно да си навлечем големи неприятности. Това важи още повече, ако работим на стресираща работа или имаме някакви лични или здравословни проблеми.

За щастие според учение този импулс към алкохолните напитки може да бъде ограничен. При проучвания върху лабораторни мишки те открили лекарство, което повлиява върху мозъчните рецептори и изключва временно влечението към алкохола.

Откритието е дело на експертите от университета Аделайда. С него те се надяват да открият начин да излекуват алкохолизма, който отдавна е признат за сериозно заболяване, а и да намалят все по-повишаващата се консумация сред уязвимите групи от обществото.

Изследвания показват, че консумацията на алкохол след работен ден може и да е полезна, ако е в норма. Данните обаче сочат, че след преживяния през деня стрес в 85% от случаите хората приемат прекалени количества, което може да навреди на здравето им. Прекаляването с алкохол може да доведе до различни форми на рак, високо кръвно налягане, цироза на черния дроб и дори депресия.

Изследователите тествали лекарство, производно на Налтрексона, на своите лабораторни гризачи. Налтрексон е познат на медицината и дори се предписва на алкохолици. Подобрената му версия действа като се свързва с рецептор на мозъка, свързан с алкохола, като блокира и спира усещането за удоволствие след пиене. Те открили, че блокирането на тези имунни рецептори спомага за намаляване на мотивацията на независими мишки да пият алкохол вечер.

Хапчета

Алкохолът е най-често употребяваният наркотик в света. С нашето изследване искаме да разберем биологичните механизми, които създават нуждата ни от алкохол. Според данните имунната система на мозъка е отговорна за желанието ни за опияняващи напитки, споделя водещият учен в изследването Джон Джейкъбсън.

Учените са получили вече разрешение да тестват върху хора подобрената версия на Налтрексона. Ако резултатите им са успешни, предстои до 2020 година на пазара да излезе лекарството, спиращо всякакво влечение към алкохол.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати