Слънчевите бани помагат за превенция на диабета

Слънчеви бани
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-15%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
24.40 лв.
Виж ››

Слънчевите бани и високият прием на витамин D имат способност да предотвратят метаболитния синдром – една от основните причини за появата на диабет и развитието на редица сърдечносъдови заболявания, твърди ново проучване.

Учени от Медицински център Сийдърс-Синай, САЩ са открили при опити с мишки, че богатият на мазнини хранителен режим причинява метаболитен синдром. В изследването си те също така доказват, че катализатор на това опасно състояние е дефицитът на слънчевия витамин.

След края на нашето проучване смятаме, че поддържането на високи нива на витамин D чрез излагане на слънце, диета или добавки е от полза за профилактика и лечение на метаболитния синдром, заявява доктор Стивън Пандол, който е ръководител на екипа, провел изследванията.

Метаболитният синдром засяга почти една четвърт от пълнолетното население в света и се определя като рисков фактор за появата на диабет тип 2 и различни сърдечни заболявания.

Характерните симптоми на състоянието са затлъстяването около талията, високата кръвна захар, високото кръвно налягане и високият холестерол. Обикновено страдащите развиват и затлъстяване на вътрешните органи и специално на черния дроб.

Диабет

Смятам, че направихме значителен напредък в разбирането на огромната роля, която играе витамин D в борбата с този синдром. Редовният му прием може частично, но значително да антагонизира метаболитния синдром, причинен от диетата с високо съдържание на мазнини в мишките, споделя Пандол.

В същността на изследването си учените са доказали, че хранителният режим с високо съдържание на мазнини засяга баланса между добри и лоши бактерии в червата. Това предизвиква затлъстяване на черния дроб и леко повишава нивата на кръвната захар.

Експертите все още се опитват да разберат каква е причината недостатъчното количество витамин D да утежнява дисбаланса в чревната флора, допринасяйки за масовия мастен чернодробен и метаболитен синдром и респективно за увеличаване на риска от диабет тип 2.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати