Кофеинът води до раждане със секцио

Кофеинът води до раждане със секцио

Употребата на кафе в края на бремеността увеличава риска от раждане със секцио, твърдят ирландски гинеколози.

За бъдещите майки не е противопоказна употребата на освежаващата напитка, докато износват детето си. Въпреки това, кафето трябва да бъде ограничавано на всеки три месеца.

Като в самия край преди бебето да се появи на бял свят, дозата не трябва да е повече от 100 мл на ден. Според изследователите това е приемлива доза, която няма да доведе до раждане с усложнения.

Кофеинът води до раждане със секцио

Учените от Griffith College в Дъблин проведоха проучване, в което взеха участие 1680 жени в първия и последния месец на бременността си.

Бъдещите майки са били помолени да си водят дневник, в който прилежно да записват дневната консумация на кофеин.

В резултат на това става ясно, че при първата група жени, които пият повече от 100 мл на кафе на ден, рискът от спонтанен аборт се е увеличил до 15%. А дамите, на които им оставало много малко време до раждането и консумирали същото количество кофеин, са станали обект на цезарово сечение в 12% от случаите.

Според ръководителя на Елън Тринити, повишеният риск от спонтанен аборт е причинен директно от консумацията на кофеин. Същата тенденция учените наблюдавали и при употребата на други напитки, съдържащи кофеин като чай и горещ шоколад.

Така че лекарите препоръчват на бременните жени да се въздържат от високи дози кофеин, както в първата половина на бременността, така и в нейния край.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати