Детското затлъстяване увеличава риска от остеохондроза

1 от 2 Снимки

Детското затлъстяване е все по-чест и сериозен проблем не само в България, но и в цяла Европа. Все повече учени алармират правителствата да вземат незабавни мерки за решението му, в противен случай новите европейци ще представляват общество на тъжни, пълни и много болни хора. Апелът е и към родителите, които трябва от рано да регистрират детското затлъстяване и да вземат навременни мерки за здравето на своите деца.

Ново проучване установи, че детското затлъстяване може да увеличи риска от заболявания на мускулатурата и скелета в юношеството. Също така резултатите показват, че наред със заплахата от диабет и сърдечни проблеми, има реална опасност децата в бъдеще да са изложени на много по-голям риск от остеохондроза на бедрената глава.

Остеохондрозата е заболяване, при което се наблюдава разстройство на хрущялната и костната генеза, следствие на нарушаване кръвоснабдяване на главата на тазобедрената става, а по-късно настъпва и обездвижване на ставата. Наблюдават се смущения в кръвоснабдяването на бедрената глава от различни етиологични причини, като настъпват нарушения в изхранването и некроза на хрущялната и костната тъкан.

Заболяването е съпроводено с постоянни болки, обездвижване и дори скъсяване на крайника. Различни са причините за появата на остеохондрозата, но последните изследвания показват, че за нея могат да се винят и излишните килограми и произтичащото от тях обездвижване. Състоянието изисква операция, може да причини значителна болка и често води до замяна на тазобедрената става в юношеството или ранната възраст.

Проучването е проведено чрез изследване на повече от 850 деца до 16-годишна възраст с ранни симптоми на остеохондроза. Оказа се, че в 90% от случаите младежите, страдали от затлъстяване в детските си години, а 76% от тях били с наднормено тегло и докато протичало изследването. В едва от 3% от случаите юношите с отеохондроза били с нормални килограми, което учените смятат за поредното доказателство на теорията си.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати