Открийте цел в живота си, за да спите по-добре

Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Изправянето пред неприятности, с които сме твърдо решени да се справим, може да ни помогне да имаме много по-дълъг и качествен сън. Ново проучване, проведено сред хора преминали 50-те си години, показва, че ясната цел в живота ни помага да спим по-добре. Оказва се, че това е рецептата без лекарства, която може да реши проблемите с безсънието, които измъчват милиони хора по света.

Изследването, проведено от учените в Медицинския център на университета Ръш, показва още, че възрастните хора, имащи ясна цел в живота, страдат много по-рядко от сънна апнея и синдром на неспокойните крака. При тях сънят е по-дълъг, по-спокоен и им носи много повече ползи - както физически, така и психически.

Да се помогне на хората да открият своята цел в живота, би могло да бъде ефективна стратегия за намаляване на безсънието, особено за днешното общество, което е изправено пред много повече стрес, отколкото преди 10 години например. Целта в живота е нещо, което може да бъде култивирано и подобрено чрез умствени терапии.

Обикновено нарушенията на съня и безсънието се увеличават, когато остареете. Нелекарствените интервенции се предпочитат от клиницистите за подобряване на съня на пациента, но те невинаги са ефективни, разказва авторът на изследването Джейсън Онг, доцент по неврология в Северозападния университет.

Можем да си помогнем да имаме по-добър и здравословен сън с редица терапии, билкови средства и дори някои храни. Тези методи обаче невинаги са успешни. Истината е, че спокойният сън идва с правилната умствена и емоционална нагласа. Именно постигането на спокойствие и увереност ни помага да се наспим, казва още той.

Доцент Онг и екипът му потвърдили теорията си след изследователско наблюдение на повече от 2500 човека. Част от тях имали цел в живота, други нямали. Както и предполагали изследователите, различните трудности, пред които били поставени участниците, се отразявали и на съня им.

Неразрешимите проблеми причинявали безсъние, а тези, които имали възможно и ясно разрешение, не пречели, а точно обратното, възможното им бъдещо разрешаване довеждало до спокойствие.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати