Опасни химикали в бебешките шишета причиняват сърдечни проблеми в бъдеще

Учени доказаха, че химикалът, който се съдържа във всички пластмасови изделия – купи, чаши, бебешки шишета, увеличава риска от затлъстяване на децата. Става дума за съединението бисфенол А.

То се използва при производството на пластмасови контейнери и консервни кутии, но това, което хората не осъзнават, е, че той може да проникне в храната или течността, които хората впоследствие консумират.

Дори и сега са известни някои от вредните влияния за човешкото здраве на химикала, но едва наскоро учените откриха опасността той да причини затлъстяване и дори да увеличи риска от сърдечни заболявания при децата.

Анализирайки 61 проучвания, изследващи връзката между експозицията на бисфенол А и отлагането на мазнини, изследователи от университета Брунел в Лондон, Нюйоркския университет и университета Врийе в Амстердам разкриха, че експозицията на химикала по време на ранното развитие на мишки и плъхове значително повишава риска от наднормено тегло в зрелия живот.

Учените категорично доказаха, че бисфенолът увеличава нивата на мазнините в кръвта, което е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. Най-тревожни обаче са резултатите, които показват, че дори когато експозицията на химикала е под препоръчаното ниво от 50 мг/кг на ден това води до същите опасни резултати.

Нашето проучване показва, че бисфенол А е опасен за хората и най-вече за децата, без значение на какви количества сме изложени. Трябва индустриите да работят в посока, в която да намерят начин да го заменят при производството на пластмасови съдове, казва ръководителят на изследването д-р Жюлиет Лелер от университета Брунел.

Важно е да се отбележи, че въпреки че нашето изследване бе съсредоточено върху бисфенола, ние открихме още десетки потенциално опасни химикали, съдържащи се в пластмасите и можещи да се прехвърлят в храната, водата и следователно в организма ни.

Намерихме няколко вида пестициди, забавители на горенето и фталати, които се използват във всичко – от опаковането на хранителни продукти до козметичните продукти, казва още Лелер.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати