Хирургическите шевове остават в миналото с ново биолепило

Хирургично лепило

В най-скоро време неприятните шевове, оставащи след операция, могат да останат в миналото. Това ще стане възможност благодарение на съвместната работа между австралийски и американски биомедицински инженери, които успешно разработиха еластично хирургично лепило, което бързо затваря раните.

Новият продукт има огромен потенциал да спасява човешки животи чрез бързо и ефективно запечатване на раните само в рамките на 60 секунди. Лепилото, наречено MeTro, е направено от естествено срещащ се протеин, наречен tropaelastin, и може да се приложи директно върху раната.

То започва да действа, след като се облъчи с UV светлина. Тогава лепилото образува цялостно уплътнение, дори върху мокра тъкан, премахвайки необходимостта от скоби или шевове.

Еластичността на продукта е специално измислена, за да може да работи добре върху променящите формата си вътрешни органи като белите дробове и сърцето. Лепилото се разтваря след няколко седмици. Революционната субстанция има потенциал да намали драматично времето за възстановяване на пациента.

Изследване, публикувано в списание Сайънс транслейшънъл медисин, показва, че лепилото бързо и успешно запечатва разрези в артериите и белите дробове на гризачите и белите дробове на прасета.

Ефикасността на формулата MeTro е, че веднага щом дойде в контакт с тъканните повърхности, тя се втвърдява в гелообразна субстанция, без да се разтича, казва професор Насим Анаби от Катедрата по химическо инженерство в Североизточния университет, САЩ.

Продуктът съчетава технологиите за естествени еластични протеини, разработени съвместно с професор Антъни Вайс, биохимик от Университета в Сидни, с молекули, чувствителни към светлина, разработени в сътрудничество с директора по изследванията на биоматериали в Харвардското медицинско училище, професор Али Хамамосийни.

Създателите на революционния продукт го сравняват със силиконовите уплътнители, използвани около плочките за баня и кухнята. Когато гледате как действа лепилото, можете да видите, че то е като течност, запълва празнините и съответства на формата на раната, казва още професор Анаби.

Учените очакват продуктът им да стане масово достъпен най-късно до 2020 година.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати