Доказано! Пушенето причинява още едно тежко заболяване

Доказано! Пушенето причинява още едно тежко заболяване

Всеки знае, че пушенето е вредно. То засяга сърцето, дробовете, кръвообращението, мозъка и репродуктивните споспобности. Води до рак, диабет и много често до смърт. Въпреки това хората продължават с вредния си навик.

Макар и малко вероятно да успеят, наскоро учени от университета в Делхи, Индия откриха още една причина, заради която хората трябва да престанат да пушат. Според скорошно изследване вредният навик може да доведе и до трайна слепота. Данните на индийските учени показват, че вероятно една от основните причини за появата на глаукомата може да е именно цигареният дим.

Също така пушенето може да причини или да влоши няколко други очни заболявания като възрастовата дегенерация на макулата, катаракта, диабетната ретинопатия и синдрома на сухото око.

За нещастие, освен решилите да унищожат здравето си с практикуването на този, според мен не просто вреден, а убийствен навик, и пасивните пушачи също могат да бъдат изложени на риск от развиване на сериозни очни заболявания, разказва ръководителят на изследването доктор Кемал Капур.

Най-често те са застрашени от дегенерация на макулата, което заболяване причинява непоправими щети по ретината и в следствие на това загуба на зрението, добави още той.

Състоянието има две разновидности – суха макулна дегенерация, в която центърът на ретината се увреджда, или вътрешно макулна дегенерацията, при която кръвоносни съдове растат под ретината и увреждат очния нерв.

Доказано! Пушенето причинява още едно тежко заболяване

Изследователите открили също така, че катаракта – друго заболяване на очите, характерно за възрастните хора, е много по-вероятно да се появи при пушачите в ранна възраст. Рискът за развиване на състоянието е с 50% по-голям при хората, пушещи над 10 цигари на ден.

Лекарите препоръчват хората, придържащи се към вредния навик, да приемат повече цинк, витамин С, омега-3 мастни киселини, за да предотвратят ранна поява на очни заболявания.

Някои съставки и храни могат да забавят или предотвратят появата на очни болести при пушачите, но истината е, че вместо да променяте хранителния си режим просто трябва да спрете цигарите, казва д-р Капур.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари