Само 10 минути упражнения пазят детето ви от диабет

Спорт

Редовните упражнения от дълго време се считат за важно условие за успешното предотвратяване на редица потенциално опасни и дори смъртоносни заболявания като инсулт, инфаркт, рак, диабет и други.

Световната здравна организация препоръчва най-малко 150 минути упражнения с умерена интензивност или 70 минути енергично упражнение за възрастни седмично, за да се поддържа здравословен начин на живот. Децата между 5-17 години трябва да предприемат най-малко 60 минути умерена до енергична физическа активност дневно, за да поддържат добро здраве и оптимално физическо развитие.

Скорошно проучване установи дори, че само 10 минути физическа активност с висока интензивност всеки ден при децата може значително да намали развитието на опасни сърдечни проблеми и метаболитни заболявания в бъдеще.

Изследователи от Медицинския център на Уейк Форест в САЩ установиха, че заместването на физическата активност с лека интензивност с кратки периоди на енергично упражнение може да осигури значителни сърдечно-метаболитни ползи при младите хора, които са с относително голяма обиколка на талията и имат повишени нива на кръвната захар.

Деца

За проучването екипът анализирал 11 588 младежи на възраст между 4 и 18 години от САЩ, Бразилия и няколко европейски държави. Наблюдавани са възрастта на участниците, полът, нивото на физическа активност и поне един биомаркер на кардио-метаболитния риск, както и теглото им, кръвното налягане, добрият и лошият холестерол, триглицеридите, глюкозата и нивата на инсулина.

Неочаквано и интригуващо откритие, до което учените стигнали, било, че при редовна интензивна физическа активност нивата на кръвната захар значително намалявали. Това не важало при умерените упражнения. Също така експертите установили, че този феномен се забелязва само при децата, но не и при възрастните.

След анализ на данните учените стигнали до извода, че при само 10 минути на ден интензивна физическа активност рискът от диабет при децата пада с повече от 35%.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати