Бебета, родени с цезарово сечение, са по-склонни към затлъстяване!

Цезарово сечение

Ново проучване твърди, че бебета, родени чрез цезарово сечение, са много по-склонни към затлъстяване от тези, появили се на белия свят по естествен начин. Данните показват, че начинът, по който се раждаме, може да има трайно въздействие върху дългосрочното ни здраве.

Цезаровите сечения са необходими, когато нормалното раждане е рисковано и животът на майката е застрашен. В последните години все по-често лекарите не само в България, а по целия свят предприемат сложната интервенция, дори и да не е необходима. Тенденцията се отнася дори и за страни, където медицинските грижи не са така добре развити, което носи допълнителен риск за родилката. От СЗО твърдят, че броят на родените секцио бебета се е повишил с 40% само за пет години.

Учените от Нюйорксия университет доказаха, че процентът мазнини в телата на хора, родени чрез сечение, е няколко пъти по-висок от този на останалите. Те достигнали до извода си след серия опити и изследвания.

Цезаровото сечение е изключително стресираща процедура не само за майката, но и за самото бебе. Нашата теория е, че при стандартното раждане се получава естествен бактериален обмен между организмите на майката и детето.

Така бебешкият организъм се сдобива с важни бактерии, които в бъдеще ще играят огромна роля за храносмилането и усвояването на важни хранителни елементи, разказва водещият на проучването професор Мария Домингез-Белоу.

Секцио

Много изследвания категорично са доказали връзката между затлъстяването и видовете бактерии, живеещи в червата на някого. Досега обаче никой не бе успял да докаже какъв е начинът, по който се появяват микроорганзмите в червата.

Екипът на доктор Белоу в момента се опитва да установи дали самата процедура е причината за липсата на основните бактерии, или многото антибиотици, които обикновено се използват по време на операцията, убиват полезните микроорганизми и по този начин определят ширината на талията на бебетата в бъдеще.

Въпреки данните резултатите от изследването се приемат със смесени чувства от научната общественост, тъй като се основават на проучване на 13 родилки, което е прекалено малко от статистическа гледна точка и недостатъчно за официалното превръщане на теорията във факт.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати