ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лекарство срещу негативни мисли – и това го има!

Лекарство срещу негативни мисли – и това го има!

Тъга
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Всеки е стигал до момента, когато някоя изключително неприятна мисъл се заклещи в главата му и след това в продължение на дълги и неприятни часове не може да се отърве от нея. Учени обаче успяха да открият какво причинява тези мисловни тревоги и дори предложиха как да се отървем от тях.

В проучване, проведено в университета в Кеймбридж, специално подбрани участници получили двойки думи, които трябвало да запомнят. Думите не са свързани, за да се гарантира, че съществуващите асоциации нямат никакво влияние в мислите им.

След това на доброволците били раздадени две табели – червена и зелена. Когато чуели първата дума, те трябвало да мислят само за нея и да вдигнат зеления сигнал. Когато чуели втората, трябвало да потушат всички мисли за първата и да вдигнат червения сигнал.

Докато се провеждал тестът, мозъците на участниците се наблюдавали с помощта на функционален магнитен резонанс. Това е техника, която следи промените в кръвния поток, както и магнитната резонансна спектроскопия, която проследява химическите промени.

Негативни мисли

Участниците с най-високи концентрации на химично вещество, познато като GABA в техния хипокампус, се оказало, че са и най-добри в потискането на нежеланите мисли. GABA е главният мозъчен инхибиращ невротрансмитер, който задушава дейността на други клетки, когато се освобождава.

Това, което е вълнуващо около нашето откритие, е, че сега ставаме много конкретни в знанието за функциите на човешкия мозък. Не говорим само за различните части на мозъка, а и за самите невротрансмитери, каза водещият на изследователския екип, провел експериментите – професор Майкъл Андерсън. Конкретно GABA може да помогне да освобождаването от нежелани и натрапчиви мисли, което ще е изключително полезно за невротипни хора и за тези с различни видове психични заболявания.

Така например чест симптом за обсесивно-компулсивното разстройство, посттравматичното стресово разстройство, депресията и шизофренията са натрапчиви мисли, от които заболелият не може да се отърве дни наред.

Депресия

Екипът на Андерсън смята, че откритията му биха могли да предложат по-нататъшно разбиране на химическата основа на тези заболявания. Понастоящем голяма част от изследванията върху методите на лечение са съсредоточени около подпомагането на нормалното функциониране на префронталната кора.

Андерсън вярва, че откриването на начин за насърчаване на активността на GABA в хипокампуса може всъщност да предложи не само средство за освобождаването от неприятните мисли, но и от редица опасни заболявания на психична основа.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest