Не са алкохол и цигари! Виж кое убива мозъка ти бавно

1 от 5 Снимки

1. Обезводняване


Алкохолът не убива мозъчни клетки – виновно е обезводняването, до което води приемът му. Колкото повече алкохол пиете, толкова по-често уринирате. Спиртните напитки потискат синтеза на хормона вазопресин, който отговаря за задържането на вода в тялото. Нивото му спада, а тялото губи способността да задържа вода. Резултатът е обезводняване и съответно – махмурлук. Все пак 75% от мозъка е вода и когато тялото остане без тази живителна течност, мозъкът се подува. Тялото праща последните водни запаси към клетките му и някои от тях се пръсват. Предполага се, че именно заради електролитния дисбаланс невроните започват да издават погрешни сигнали.

Мозъчните клетки имат определено време на живот след което умират. През живота ни те намаляват прогресивно. Това е естествен процес, но има неща, които го ускоряват. Те са част от ежедневието ни.

Повечето неврони се появяват през детството. Някои обаче се образуват и в зряла възраст и дори в късните години от живота. Процесът се нарича неврогенеза и протича в хипокампуса - най-важната зона в мозъка, отговаряща за паметта, емоциите и усвояването на знания.

Има обаче навици и фактори, които блокират неврогенезата и убиват мозъчните клетки.

Години наред се смяташе, че алкохолът и цигарите са най-вредните неща за тялото и мозъка ни. Оказва се обаче, че те са само помощници и истинските убийци на клетките са едни от ежедневните на навици и привични.

Вижте кои са те в галерията горе.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати