Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Не са алкохол и цигари! Виж кое убива мозъка ти бавно

Не са алкохол и цигари! Виж кое убива мозъка ти бавно

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
4 от 5 Снимки

4. Наркотици


Противно на вярванията - марихуаната не убива мозъчни клетки. Другите наркотици обаче са най-свирепите убийци на неврони. Най-опасни са кокаинът, екстази, амфетамините и синтетичните катинони. Благодарение на тях човек изпада в еуфория, но губи от невроните, които отговарят за синтеза на успокояващите хормони. Резултатът - толерантност и пристрастяване към наркотика. За да се постигане отново ефект, човек се нуждае от все по-големи дози, поради което взема все по-тежки наркотици.

Мозъчните клетки имат определено време на живот след което умират. През живота ни те намаляват прогресивно. Това е естествен процес, но има неща, които го ускоряват. Те са част от ежедневието ни.

Повечето неврони се появяват през детството. Някои обаче се образуват и в зряла възраст и дори в късните години от живота. Процесът се нарича неврогенеза и протича в хипокампуса - най-важната зона в мозъка, отговаряща за паметта, емоциите и усвояването на знания.

Има обаче навици и фактори, които блокират неврогенезата и убиват мозъчните клетки.

Години наред се смяташе, че алкохолът и цигарите са най-вредните неща за тялото и мозъка ни. Оказва се обаче, че те са само помощници и истинските убийци на клетките са едни от ежедневните на навици и привични.

Вижте кои са те в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати