До 2020 г. тази болест ще е убиец №1 на човечеството

Черен дроб

Чернодрoбните заболявания са на път да изпреварят сърдечните като основна причина за преждевременните смъртни случаи. Ново проучване показва, че това ще стане до 2020 година.

Изследването посочва, че консумацията на алкохол се повишава в световен мащаб, особено през декември. Данните сочат, че само през октомври тази година европейците са похарчили повече от 15 милиарда евро за спиртни напитки, а през настоящия декември се очаква сумата да е двойна.

Според проучването, публикувано в Лансет медикъл джърнъл, причината за масовото увеличаване на чернодробните заболявания са фактори като алкохола и затлъстяването.

Изследователите са изчислили, че до 2020 година близо 180 000 хиляди души ще загубят живота си заради проблеми с черния дроб, докато за същия период 176 000 души ще починат заради проблеми със сърцето.

Чернодробни заболявания

Изследването сочи, че тези смъртни случаи ще се смятат за преждевременни, тъй като много от онези, които умират заради чернодробни заболявания, са в средна възраст.

Данните от 2016 година за смъртността, причинена от чернодробни заболявания, върху които изградихме нашето изследване, показват, че близо една трета от тези хора са на средна възраст под 40 години, казва професор Ник Шерън, специалист по черния дроб от Университета в Саутхемптън и съавтор на изследването.

Алкохол

В резултат на констатациите си авторите на изследването призоваха Европейската комисия да бъде увеличен акцизът на алкохола, като той стане по този начин по-малко достъпен.

Много от нас рискуват здравето си ненужно, като пият прекалено много алкохол, казва авторът на изследването професор Джуди Рис. Шокиращите данни на нашето изследване показват, че сме изправени пред криза на чернодробните заболявания, казва още тя, като добавя, че разходите за справяне с чернодробните заболявания трябва да бъдат насочени към ранна диагностика и профилактика на този вид заболявания.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари