ezine.bg»Статии»Здраве»Чесън срещу рак

Чесън срещу рак

Чесън срещу рак

Чесънът е мощен помощник в борбата срещу рака, установи ново изследване на учени от Държавния университет на Охайо, съобщи агенция ЮПИ.

Колкото по-голяма е консумацията на чесън, толкова по-ниски са нивата на потенциалния канцерогенен процес нитрозация, обясняват изследователите.

Процесът нитрозация в повечето случаи започва след консумация на вещества от някои консервирани храни или на вода, съдържаща нитрати, около 20 процента от които се превръщат в нитрити.

Ръководителят на изследването Ърл Харисън отбеляза, че много неща могат да превърнат тези съставки в нитрозамини, много от които са свързани с поява на рак.

"Изглежда, че чесънът играе някаква роля за потискане образуването на тези съдържащи азот токсични вещества”, пояснява Харисън.

За лечебните свойства на чесън се знае от векове. Той е ефективен помощник в борбата срещу гъбички, вируси, бактерии. Антибактериалните свойства на чесъна се дължат на алицина. При готвене обаче това вещество се унижощава от високата температура.

Чесънът помага също при нестабилното кръвно налягане. Намалява и холестерола, което индиректно влияе на кръвното. Преди векове още великият Хипократ е препоръчвал чесън при зъбобол.

Луковицата на чесъна притежава противоглистното и бактерицидното действие и се използва при инфекциозни заболявания на стомашно-чревния канал. Етеричното масло унищожава болестотворната и подпомага развитието на нормалната чревна флора. Понижава артериалното налягане при хипертония, разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Добро профилактично средство е и при атеросклероза.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати