Предпазване от нежелана бременност

Контрацепция
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Около 85% от сексуално активните жени, които не използват контрацептиви, забременяват до една година. Една жена може да забременее по време на кърмене, от около 10 дни след раждането и дори по време на менструацията ѝ.

Прекъсването на половия акт, освен че не е надежден метод за предпазване от бременност, е и сигурен начин за разпространението на болести, предавани по полов път. Препоръчително е, ако сте сексуално активни и не искате да забременеете, винаги да използвате контрацепция. И знайте, че нито един от методите за контрацепция не осигурява 100% защита.

Раждането на дете е са знаково събития в човешкия живот, но въпреки това понякога хората не го искат. Рискът от нежелана бременност и абортът могат да се избегнат, особено в днешно време, когато ни се предоставят не една или две възможности за контрацепция.

Диафрагма

Диафрагмата е гумен диск с пружинен механизъм, който плътно приляга върху шийката на матката и се използва заедно със спермицид. Това е вид женска контрацепция. Диафрагмите имат различни размери и е добре да се консултирате с гинеколог преди да решите да я използвате. Диафрагмата действа в продължение на шест часа и трябва да остане на място най-малко шест часа след половия акт, но не по-дълго от едно денонощие.

Орални контрацептиви

Предпазване от нежелана бременност

Оралните контрацептиви предпазват от бременност чрез комбинираните действия на хормоните естроген и прогестин. Хормоните предотвратяват овулацията. Хапчетата трябва да се приемат всеки ден, по едно и също време и не бива да се забравя приемът им. Нежеланите реакции от хапчето могат да бъдат гадене, главоболие, чувствителност на гърдите, повишаване на теглото, нередовна менструация и депресия.

Женска стерилизация

Женската стерилизация се извършва хирургично. Фалопиевите тръби се прекъсват и по този начин се предотвратява възможността от оплождане. Това е сигурен, но много агресивен и необратим метод за контрацепция и е добре да се обмислят добре всички последствия от него.

Контрацептивна инжекция

Това е хормонален контрацептив, който се инжектира в мускула на ръката или седалището на всеки три месеца. Представлява хормон, който предотвратява овулацията. Счита се за надеждно средство за контрацепция, но често повлиява на менструацията, която може да стане нередовна и понякога дори да отсъства.

Вътрематочна спирала

Метод, при който спиралата се поставя в кухината на матката и възпрепятства закрепването на оплодените яйцеклетки към стената ѝ. В зависимост от спиралата тя се поставя в срок от 2 до 5, дори и до 10 години. Сигурен метод с нежелани реакции като кървене и спазми по време и непосредствено след поставянето, които по-късно отшумяват.

Спешна контрацепция

Спешна контрацепция

Хапчето Антибебе трябва да се вземе в рамките на 72 часа след половия акт, за да предотврати нежелана бременност. То възпрепятства отделянето на яйцеклетка от яйчника. Въпреки че действа безотказно, е желателно този метод да се използва само в извънредни случай.

Презервативи

Обикновено са направени от латексова гума и се използват еднократно. Някои от тях имат добавени спермициди, за да убият сперматозоидите. Те действат като механична преграда, предотвратяваща директен вагинален контакт със сперма, инфекциозни генитални рани и лезии. Презервативите са най-ефективният начин за намаляване на риска от инфекция с вируси, които причиняват СПИН и други полово предавани болести. Важно е презервативът да се поставя правилно и непосредствено преди половия акт.

Вазектомия

Презервативи

Това е бърза операция, извършвана при локална анестезия с възможни малки постоперативни усложнения като кървене или инфекция. Вазектомията прекъсва пътя на сперматозоидите извън тестисите, но по никакъв начин не повлиява негативно върху сексуалността на мъжа. Вазектомията е обратим процес.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати