ezine.bg»Статии»Здраве»Бананите помагат срещу ХИВ

Бананите помагат срещу ХИВ

Бананите помагат срещу ХИВ
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

В бананите се срещат белтъци в концентриран вид, които притежават същия антивирусен ефект както и два съвременни лекарствени препарата срещу ХИВ.

Това е изводът от изследване на група учени от Университета на щата Мичиган, който бе публикуван в списание Journal of Biological Chemistry.

В бананите се съдържат белтъци от клас лектини. На тяхна основа са създадени вътрешновагинални препарати, които могат да предотвратят проникването на причинителя на ХИВ в имунната система на клетките.

Лектините, получени от банани могат да разрушат механизма от непрекъснати мутации, които затрудняват борбата с вируса на СПИН.

Учените твърдят, че в момента се чувства остра нужда от нови лекарствени препарати в тази област. А микробицид с лектините от бананите ще бъде много по-евтин за производство, отколкото сега съществуващите лекарства срещу вируса, причиняващ имунна недостатъчност в човека.

Даже ако новото лекарство се окаже ефективено само в 60%, това ще предотврати 2.5 милиона случая на заразяване в течение на 3 години, изчислили са учените от Мичиган.

Откритието им може да е от огромно значение за развиващите се страни, където епидемията от ХИВ продължава, въпреки разпространението на антивирусни препарати, съобщи Би Би Си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати