Тези 5 храни водят до рак на млечната жлеза

Рак на млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза, по-известен като рак на гърдата, е най-честият рак, който се появява при жените. Всяка година тази диагноза чуват около 3 400 жени в България.

Рискът от поява на рак на гърдата нараства с възрастта. Честотата на заболяване се покачва след 40-тата година и става все по-чест при петдесет и над петдесетгодишните жени. Една от девет жени бива диагностицирана с рак на гърдата. Точните причини за заболяването не са известни, макар че медицината и възможностите ѝ напредват с всеки ден. Изследванията на учените обаче не секват.

Последните резултати от опитите на учените в Кеймбридж да установят какво води до появата на този вид рак, са на път да се увенчаят с безпрецедентен успех. След купища изследвания, тестове и анализи те изброиха 5 вида храни, които да избягвате, за да не си докарате рак на млечната жлеза.

Анализите са показали, че някои храни съдържат съединение, което спомага за разпространението на рака на млечната жлеза. То се нарича аспарагин и благодарение на него раковите клетки преминават от гръдта в кръвоносната система. Така стигат до другите части на тялото.

Специалистите са провели изследвания върху мишки с рак на млечната жлеза. В продължение на 19 дни, пет пъти седмично, на гризачите е давана L-аспарагиназа - фермент, който ускорява разпада на аспарагина. Другата контролна група пък е подложена на диета с ниско съдържание на аспарагина. Резултатът е категоричен - намаляването на нивото на съединението възпрепятства образуването на метастази при мишките.

Следствие от изследването е заключението, че за да намалят риска от рак на гърдата, хората трябва да ограничат или спрат храните и продуктите, богати на аспарагин. Ако това е невъзможно по една или друга причина, то те трябва да вземат лекарства, намаляващи нивото на това съединение.

Според учените това е достатъчно, за да се да попречи срещу разпространението на тумора. Съединението се открива в аспержите, картофите, орехите, червеното месо и морските продукти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати