ezine.bg»Статии»Здраве»Наркотиците увреждат мозъка на бебето

Наркотиците увреждат мозъка на бебето

Наркотиците увреждат мозъка на бебето

Синтетичният наркотик метаамфетамин, приемат по време на бременност, може да предизвика увреждания в мозъка на бебето.

Метаафетаминът е известен още и като "кристал" и "мет".

"Знаем, че излагането на алкохол е токсично за зародиша и може да доведе до проблеми с поведението и обучението. Още по-лошо става, когато се приема метаамфетамини, а най-лошата комбинация е метаамфетамини и алкохол", заяви доктор Елизабер Соуел от Университета на Калифорния.

По време на своето проучване, учените изследвали 61 деца като сканирали техните мозъци. При 21 от децата, майките им са приемали алкохол и метаамфетамини, когато те са били в утробите им.

13 майки са приемали само алкохол. А 27 от децата са били износени от здравомислещи жени, които не са приемали нито алкохол, нито метаамфетамини по време на бременностите си.

Резултатите от магнитния резонанс са показали различия в големината и формата на мозъка на децата, изложени на дрогата. При тези дечица някои области са се оказали по-малки от нормалното.

Най-засегнати били областите в мозъка, които отговарят за паметта, обучението, мотивацията, двигателната дейност. От друга страна някои области в мозъка били нарастнали.

Учените отчели и нарастване на размера на кортекса, който е свързан със самоконтрола и решаването на конфликти. От 16 милиона американци над 12 години, които са консумирали метаамфетамини, е имало над 19 хиляди бременни жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати